blue winter sky 202009Juletræets historie 

For ca. 500 år siden bar en gruppe ugifte købmænd i Riga pyntede juletræer til markedspladsen, hvor de dansede om træet. Det er det første sikre vidnesbyrd om grantræets indtog i juleskikken.

I løbet 1500-tallet finder man en del lokale historier om juletræer fra sydlige Tyskland og fra byer som Bern, Freiburg og Strasbourg.

I 1521 satte byrådet vagter ud ved Kinzheimer byskoven for at holdet fældelystne borgere på jagt efter juletræer væk. I 1605 gør skrev en ukendt forfatter: "Om juleaften rejser man grantræer i Strasbourg i stuerne, og derpå hænger man roser udklippet mangefarvet papir, æbler, oblater, flitterguld og sukker m.m."

Indtil ca. 1800 tallet er skikken med juletræer mest et lokalt fænomen, og det er mest borgerskabet der tager træer ind i stuen til jul. Men derefter breder skikken sig op gennem Tyskland, og i 1796 støder man første gang på juletræet på Wandsbech Slot i Holsten. Det var bl.a. borgerskabets rejsevaner og åbenhed overfor nye indtryk der førte skikken videre til resten Europa.